Vikten av rätt sadel och träns för din häst

Äger du en egen häst, är inköpsansvarig på ridskolan eller är du fodervärd på en häst? Om du har ansvaret för en häst är det viktigt att du ger hästen rätt utrustning. Många gånger är det inte hästen som är problemet, utan den utrustning, sadel eller träns, som ryttarna sätter på hästen som skapar det riktiga problemet.

Rätt träns

Det är vanligt att träns följer med vid ett hästköp. Ju mindre den nya ägaren kan om hästar, desto vanligare är det att den tänker ”Vad bra, då har jag ett träns som passar.” Det är sant om du har köpt häst av en noggrann och hästkunnig ägare, i annat fall behöver det inte alls vara ett bra bett som du stoppar i hästens muns varje gång som du ska rida. Om du är ansvarig för en häst måste du se till att du verkligen använder rätt slags bett. Det är inte ovanligt att bettet i sig skapar en massa problem. Om du inte är riktigt säker på att du verkligen har nog kunskap bör du fråga en mer hästkunnig person. Våga be om hjälp för din hästs skull. Bara för att du är hästägare behöver du inte vara expert på allt. Vill du ge din häst ett riktigt bra bett köper du ett handgjort bett från https://www.hestbolaget.se/varumarken/fager-bits/, som också erbjuder att du kan hyra ett bett – då kan du prova bett och sedan köpa det som verkligen fungerar för just din häst. Alla hästar har individuella munnar.

Rätt sadel

En bra sadel passar både dig, hästen och er aktivitet: dressyr, hoppning, uteritt eller westernridning. De flesta har en allroundsadel som passar allt. Om du däremot vill tävla och hålla på med ridsport, måste du ha en särskild sadel för just den aktiviteten. Liksom med träns är det många hästägare som bara övertar den gamla sadeln vid ett hästköp. Att hitta rätt sadel kan vara svårt och därför bör du omgående ta hjälp av en kunnigare person. Det som skiljer träns från sadel, är att du inte kan se dig själv rida. Om du märker att din häst reagerar på tryck vid manken eller ryggen, måste du omgående se över din sadel. Se också till att tvätta vojlocken eller schabraket regelbundet.