Ordning och reda i stallet

Den som någon gång har varit med om skötseln av ett stall och hästar har ganska snart fått inse att det krävs ordning och reda för att arbetet ska flyta på effektivt. Dessutom har det mycket med säkerhet att göra. Om man inte har ordning på alla saker kan antingen hästar eller människor skadas.

Ordning i sadelkammaren

I stallet finns det i regel en sadelkammare. Den används för förvaring av sadlar, träns, borstar och annat som behövs till hästarna. Med ett par praktiska skjutdörrar som används inomhus kan man också dela av sadelkammaren så att man får en yta där man kan sitta och putsa läder, fika eller värma sig om det behövs. Det är också viktigt att man tänker på ordningen i sadelkammaren. Benskydd och borstar kan förvaras i plastlådor, sadlarna ska hänga på sin hängare och andra saker bör ha sin bestämda plats.

Praktiska saker i stallet

Om man har en häst lägger man väldigt mycket tid på stallarbete och det kan vara klokt att titta på om man kan effektivisera det på något sätt. Man bör också se till att redskapen är ergonomiskt utformade. Om så inte är fallet kan man snabbt få ont i ryggen eller i andra leder av arbetet.

Boxarnas inredning

I en hästbox bör det inte finnas allt för många saker. Hästen ska inte kunna skada sig eller fastna i grejerna. En ring att binda upp hästen i, en vattenhink samt en krubba bör dock finnas till hands. Om hästen är rastlös av sig kan den också ha en saltsten, en boll eller någon annan typ av sysselsättning. Annars finns det en risk för att hästen börjar tugga i sig spån eller kanske den rentav börjar bita i boxens väggar.

Foderkammaren och dess förvaring

I en foderkammare förvaras hästens foder. Det är viktigt att se till att hästen inte kan komma in där. En häst som får i sig för mycket foder kan få kolik och det kan sluta riktigt allvarligt. Ett bra lås på dörren och gärna låsbara tunnor är bra att ha. Då skyddas dessutom fodret från råttor och andra skadedjur.

Om man väljer att förvara andra saker som hästgodis, morötter och äpplen i sadelkammaren bör man också se till att de förvaras på ett bra sätt.

Förvaring av hindermaterial

Oavsett om man har ett ridhus eller om man bara har en utomhusridbana behöver man ha en bra förvaring till hindermaterial. I ett ridhus kan man många gånger förvara bommar och koner på sargen, eller rentav i den. Det finns också smarta vagnar där man kan förvara bommarna för att enkelt kunna transportera dem mellan olika ridbanor. På så sätt slipper man bära tunga bommar och annat så långt.