Måste man ha ridhjälm?

I dag är det standard att se ridhjälmar på var och varannan ridskola. Det blir också allt mer strikta hjälmregler på till exempel olika hästtävlingar runt om i världen. Förr kunde man tävla utan hjälm, med hatt eller med en hjälm helt utan hakband. Man fick också ta av sig hjälmen under till exempel ärevarv. Det här är inte lika förekommande längre. I dag ska ryttare på svenska tävlingar ha hjälm med hakband enligt tävlingsreglementet och många gånger kan man också bli utesluten eller struken om hjälmen inte är på när man sitter på hästryggen. Det förekommer dock fortfarande att man får rida med hatt., men det gäller endast i dressyrtävlingar av högre klass.

Viktigt att skydda huvudet

När man sitter på en häst befinner man sig en bra bit ovanför marken. Det är lätt att skada sig om man skulle råka ramla av. En häst är ett djur och det ska man alltid respektera. Även den lugnaste häst kan bli rädd för något och då är det lätt hänt att man ramlar av. En hjälm är därför på sin plats. En huvudskada är inte lätt att läka, och det är inte säkert att man blir bra igen. Den kan också vara dödlig. Men hjälmen ger ett bra skydd.

Ridhjälm och håravfall

Man kan anse att ridhjälmen plattar till frisyren, och att den sliter på håret. Vissa menar också att den orsakar håravfall. Några helt starka bevis för det finns dock inte. Om man skulle råka ut för håravfall kan dock kliniker som Nordic Hair hjälpa till med hårtransplantationer och andra behandlingar med bra resultat. Att skydda huvudet är många gånger viktigare än att skydda håret.

Hjälm bara vid ridning?

Många har bara ridhjälm på sig när de rider. Det är dock inte helt korrekt med tanke på att en häst är stor och tung även när man befinner sig omkring den på marken. Hästen kan snubbla eller knuffa iväg en. Det kan också hända att den råkar sparka till och en spark som träffar illa kan orsaka riktigt allvarliga skador. På många ridskolor har det därför införts regler om att hjälm ska bäras vid all form av hästhantering.

Välja rätt hjälm

Det är viktigt att välja rätt ridhjälm för att den ska skydda på ett bra sätt. Den ska inte vara för stor eller för liten. Det kan vara bra att ta hjälp av kunnig personal i en ridsportaffär för att få rätt storlek. Ridhjälmar finns också i flera olika modeller och de kan skydda olika bra. För en nybörjare finns det inga krav på att köpa de dyraste hjälmarna men om man vill ha ett riktigt bra skydd, ventilation och liknande kan det dock vara värt att lägga till ett par kronor.