Allergi och hästar

Hästsporter av olika slag är väldigt populära och det är flera tusen personer som umgås med hästar varje dag. Men ibland kan det vara så att man inte tål hästar, trots att man gillar dem väldigt mycket. Man kan vara allergisk mot hästens päls, mot kvalster eller mot hö som hästen äter. En allergi kan vara mer eller mindre allvarlig. Här berör vi möjligheterna att fortsätta med hästar, trots att man inte tål dem eller något i deras omgivning.

Medicinera sin allergi

Ett alternativ kan vara att man tar mediciner mot sin allergi. Det går inte att bota allergin, men man kan minska symtomen rejält. På apoteket finns till exempel tabletten Loratadin som minskar allergiska besvär som rinnande ögon, klåda med mera. Det finns också nässpray samt ögondroppar som kan användas för att man lokalt ska kunna få lindring. En nackdel med olika allergimediciner är att de kan ge biverkningar. Det vanligaste är att man blir trött av till exempel allergitabletter.

Allergivänliga hästar

Om man är allergisk mot hästens päls kan det vara läge att prova olika hästraser. Ibland kan man tåla en viss ras bättre än andra. Rasen baskjirhäst är en hästras många allergiker tål, alternativ har de i alla fall mindre besvär av den. Om man rider på en ridskola kan det dock vara svårt att bara umgås med en häst, men det finns ridskolor som bara använder sig av de så kallade allergivänliga hästarna i sin verksamhet. Om man väldigt gärna vill syssla med hästar kan det vara läge att söka upp en sådan ridskola för att se om den allergi man har fungerar med hästrasen.

Kan man minska symtomen?

Genom att använda sig av allergimediciner kan man minska sina allergiska symtom. Men det finns också andra sätt att minska symtomen på. Ett alternativ kan vara att man undviker att befinna sig i stallet där det ofta är dammigt. Man kan också ordna så att någon annan packar och ger hästen hö om det är just fodret man är allergisk mot. När det gäller ridning kan det vara bättre att rida utomhus än i till exempel ett ridhus och mindre hästgrupper är att föredra istället för stora lektionsgrupper. Är det hästens päls man är allergisk mot kan man använda sig av handskar när man sköter hästen. Det kan också vara klokt att undvika kontakt med pälsen så mycket som möjligt.

Är det farligt att rida med allergi?

Överlag är det inte farligt att rida med allergi, men det kan vara så att symtomen förvärras om man utsätter sig för det man är allergisk mot. Att minska ner sin samvaro med hästar kan därför vara ett klokt alternativ.