De vita lipizzanerhingstarna förtrollar publiken med sina eleganta rörelser. Till musik av Chopin utför de ståtliga hingstarna svåra konster som de har tränats för i flera år. Den vackra arenan är inredd i barockstil med kristallkronor i taket och exklusiv konst på väggarna. I över 400 år har den Spanska ridskolan i Wien vårdat den klassiska ridkonsten. Två gånger i veckan har man möjlighet att bevista föreställningar och på morgonen kan man se hur träningen går till. Ryttarna tränas i upp till sex år innan de anses mogna nog att rida en av de skolade hästarna och upp till 14 års ytterligare träning krävs innan de själva kan träna dem.
Ett axplock av Wiens sevärdheter
Med hundratusentals besökare varje år är Spanska ridskolan Wiens största sevärdhet. Hästintresserade världen drömmer om att en gång besöka den högklassiga ridakademin. Det finns ett flertal Andra sevärdheter i Wien som lockar. För dig som uppskattar musik av klass ger statsoperan konserter 300 dagar per år och i en stad som Wien, med anor inom den klassiska musiken bör man ha lyssnat på en konsert med musik av Strauss eller Mozart. Ett enklare nöje i Wien är att gå på café. Här öppnade det första caféet redan 1720. Traditionen med lyxiga praliner, Sachertårta och apfelstrudel lever vidare i många av stadens caféer.
Spanska ridskolans historia
Lås oss gå tillbaka till 1500-talet. Spanska ridskolan grundades officiellt 1729 men den har anor ända från 1572 då den var knuten till hovet och adelsmännen kunde där utbilda sig i ridkonsten. Sitt namn fick ridskolan från de spanska hästarna som användes från början. Hästarna importerades av den österrikiska hertigen Karl den andre. Han tog dem till sitt stuteri i Lipizza, som i dag är staden Lipica i Slovenien. Där avlades Lipizzanerhästarna fram och levererades sedan till hovet. Dagens Lipizzanerhästar är ättlingar till den berömda spanska hästen. I dag finns det ett stuteri som avlar fram Lipizzanerhästarna. Det ligger i Steiermark i Österrike. Endast hingstarna används vid Spanska ridskolan.