Hitta rätt ridutrustning

Om du vill börja rida är utrustningen en del som ofta blir bortprioriterad. Visst är tillgång till häst och stallplats i regel högst på agendan, men för att kunna rida på ett effektivt och säkert sätt är det minst lika viktigt att utrustningen håller måttet. Det betyder att du behöver hitta alltifrån ridstövlar till ridhjälm innan du sätter dig på hästen om du vill skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en trevlig ridtur. För att du inte ska behöva ge dig ut på ny köprunda redan efter några månader gäller det dock att du investerar i utrustning som klarar tuffa ansträngningar. Här är några tips på hur du hittar rätt utrustning för dina dagar i stallet.

Först behöver du göra en rejäl inventering och se efter vad – i detalj – det är som behövs för att komplettera din utrustning. Även en total nybörjare kan ofta hitta begagnade produkter hos veteraner i stallet eller så har kanske någon släkting en värdefull pryl över. Vänner och bekanta kan vara utmärkta resurser för att plocka ihop din utrustning på ett så billigt sätt som möjligt utan att kompromissa med kvaliteten. Ett annat tips är att kolla på grupper på sociala medier som Facebook där många hästintresserade ryttare ofta annonserar ut sina gamla – men fullt användbara – ridprylar.

It is sometimes cold when waiting for your riding lesson.

Vid det här laget vet du ungefär vilken del av utrustningen som fortfarande håller – och vilken som behöver bytas ut. Här varierar kraven på skick beroende på produkt. En ridhjälm behöver exempelvis vara i bättre skick än ett par ridstövlar eftersom den förra syftar till att rädda dig vid fall. Därför kan det vara värt det att köpa de allra viktigaste produkterna i en ridaffär. Det finns gott om butiker som specialiserar sig på varor med ridning som användningsområde. Eftersom hjälmen skyddar din viktigaste kroppsdel är det något som är värt att lägga extra mycket pengar på.

Normalt behöver du dock inte lägga tiotusentals kronor bara för att få en godkänd uppsättning plagg och tillbehör. Det räcker med att jämföra några sajter på nätet för att du snabbt ska kunna skapa dig en uppfattning om prisbilden. Det ger dig mer pengar att exempelvis spendera på Byggmax.se för att rusta upp stallet.