Galoppsport

Hästsporten har många olika inriktningar och genrer. Ett exempel på det är galoppsporten som brukar hamna i skymundan för andra typer av sporter. Det får dock inte glömmas bort att galoppsporten är en av de allra största varianterna sett till popularitet och utövare. Faktum är att sporten drar tiotusentals åskådare till galoppbanor runt om i världen varje helg. Det har gjort att det har skapats kringarrangemang som gör att galoppevenemang tillhör de mest omskrivna händelserna under hela året. Det är särskilt tydligt i galoppsportens hemland – England. Här är galo1200px-Horseracing_Churchill_Downsppevenemanget mer än bara tillfällen att få se en rafflande tävling – det är också ett socialt arrangemang av största vikt.

En anledning till att galoppsporten har blivit så populär i England är att det finns banor som är särskilt dedikerade åt sportens evenemang. Här är Ascot Racecourse ett utmärkt exempel. Det är en bana i Berkshire i södra England som varje år är hem åt nio av de största tävlingarna inom galopp. Hit kommer societeten för att mingla, dricka champagne – och, givetvis, titta på galopptävlingar av högsta klass. Med tanke på att Royal Ascot arrangerar galoppsportens allra viktigaste tävlingar är det här som åskådarna hittar jockeys och hästar av absoluta toppklass. I den engelska tävlingskalendern finns det många andra evenemang av liknande slag, med alltifrån Aynetree till Lingfield Park som andra viktiga platser.

I Sverige har trav traditionellt sett varit en betydligt större sport än galoppen. Ändå har den senare funnits i Sverige ända sedan tidigt 1800-tal. Givetvis var det engelsmän som introducerade sporten i Sverige, men den anammades snabbt av lokala intresserade svenskar. Numera är det förbundet Svensk Galopp som ser till att föra galoppintresserade svenskars talan. Med jämna mellanrum arrangeras det galopptävlingar som ser till att svenskar får tillfälle att titta på sporten live liksom på tv. En stor del av arrangemanget är möjlighet att spela på utgången vilket gör galopp till det största spelobjektet inom hästsport efter trav.

För barn kan det vara svårt att lära sig att galoppera eftersom det kräver full kontroll över hästen. Däremot är galoppevenemang ett utmärkt tillfälle att ta ut barnen för en härlig dag. Då kan produkter från big baby se till att allt går smidigt och enkelt.