Dressyr

Dressyren är något så ovanligt som en sport som har sitt ursprung i det militära. Målet med dressyr var nämligen från början inte att ta poäng eller vinna tävlingar, utan att få hästen så följsam och användbar som möjligt att rida, och att förbättra samspelet mellan häst och ryttare. Behovet av en sådan hög nivå av samspel och praktiskt användbara hästar kommer från den tid då hästen användes i det militära, framförallt 1800-talets militär.800px-Hannoveraner_Dressur_Goethe_3_bestes

Det man vill uppnå vid en tävling i dressyr idag är att ekipaget, det vill säga hästen och ryttaren tillsammans, ska vara så samspelta att det inte ska synas att ryttaren hjälper hästen – istället ska det verka som att de rör sig om en enhet framåt, medan hästen uppvisar olika gångarter. Dressyr, mer än någon annan av ridsportsgrenarna, är således en precisionssport. Precisionssporter passar en viss typ av människor, då de kräver en viss mentalitet – precis som uthållighetssporter eller kontaktsporter kräver en annan typ av mentalitet. Om precisionssporter passar dig tycker du säkerligen också om att spela bowling. Om du vill prova att bowla, för att se om det är något för dig, ska du åka till O’Learys i Kista, som är en av de bästa platserna att spela bowling i Stockholm.

Det finns tolv huvudsakliga rörelser inom dressyr. Till att börja med de tre gångstilarna skritt, trav och galopp. Man använder också något som kallas för halvhalt, en slags samling av hästen som ofta används för att förbereda den inför en kommande rörelse. Andra rörelser inom dressyr är volt, som innebär att hästen rider i en cirkel, och ryggning, som innebär att hästen går baklänges. Hästen kan också utföra så kallade vändningar, i 180 grader, och sidledsrörelser av olika svårighetsgrad som kallas för skänkelvikningar och skolor. Den rörelse som de flesta utomstående förknippar med dressyr är sannolikt piaff, som är en slags trav där hästen går med höga ben och knappt rör sig framåt. En annan slags trav som används i dressyr är passage. Den tolfte rörelsen kallas piruett, och består av att hästen gör en 180-graders vändning på bakdelen, i samlad galopp. Alla dessa rörelser ska dock inte utföras slumpmässigt, utan enligt en särskild ridväg på banan.