Att köpa häst

Att köpa häst är ett av de största och viktigaste besluten man kan ta i livet, inte bara på grund av kostnaden för själva köpet utan också på grund av att man tar på sig ansvaret för en levande varelse. Att äga en häst betyder dessutom en förändring av hela ens livsstil, något som man måste vara beredd på innan man genomför ett köp. Något annat man måste vara beredd på är att kostnaderna kommer att fortsätta komma även efter själva köpet, då det är dyrt att hålla en häst vid god hälsa. Om man har tänkt igenom allt detta och har bestämt sig för att ändå köpa en häst, finns det vissa saker man ska tänka på även under själva köpet.horse-1201143_960_720

Till att börja med är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om den häst du har tänkt köpa, till exempel dess ägarhistoria, hur den är uppfödd och hur den är tränad. Det gör det inte bara lättare för dig att avgöra om hästen passar dina ändamål eller inte, utan försäkrar också att du inte köper hästen från några oseriösa aktörer, och därmed bidrar till verksamhet där hästar skadas och far illa. När du köper hästen ska du alltid få med hästens pass. Om säljaren försöker övertyga dig om att du kommer att få passet senare, eller att det går bra med en kopia av passet, ska du dra öronen åt dig – passet i original vid köpet är det som gäller, inget annat.

Innan du ger säljaren några pengar bör dock du som köpare besiktiga hästen. Förutom att du själv bör rida på hästen för att prova hur ni fungerar tillsammans (gärna i olika miljöer, till exempel skog eller landsväg) kan det också vara en bra idé att låta en veterinär besiktiga hästen. Det är inte ett krav, men det kan vara skönt som blivande ägare att veta att hästen är fullt frisk. Vissa försäkringsbolag kräver dessutom ett friskintyg från veterinär.

När alla papper och betalningar är ordnade, och hästen är hemma i ditt stall, kan det också vara bra att ha i åtanke att det kommer att dröja några månader innan din nya häst är helt acklimatiserad till de nya omgivningarna och de nya rutinerna. Om du bor nära stallet eller hagen kan det därför vara en bra idé att hålla dig utomhus som möjligt, till exempel vilandes i dina utemöbler på verandan, där du kan ha uppsikt över din nya häst.