Börja rida

Woman caring for horse.

Är du intresserad av hästar och letar efter en ny träningsform? Testa i sådana fall ridning. Att rida är både roligt och ger dig bra, allsidig styrketräning och hållning. För dig som ogärna tränar i vanliga fall, eller helt enkelt inte har hittat en träningsform som passar dig bra kanske ridning är det du letar efter. Många som rider ser det mer som ett fritidsintresse än träning. Genom att blanda upp ridningen med promenader eller små konditionsövningar behöver du inte längre leta efter en annan träningsform för att täcka ditt friskvårdsbehov.Börja rida 1

 

Ridning som träningsform
Ridning finns i de flesta städer på olika nivåer. Även som vuxen kan du börja rida trots att du aldrig har gjort det tidigare. Ridning är en bra träningsform sett ur ett styrketräningsperspektiv. Du tränar dessutom många muskelgrupper samtidigt. Förutom styrka tränar du även din hållning när du sitter på hästryggen. Tyvärr tränar du inte din kondition särskilt mycket. Ett tips för dig som vill ha mer motion och/eller konditionsträning är att promenera (eller varför inte springa?) till ridskolan och tillbaka, på så sätt får du även upp pulsen. Vilket stall och ridskola som finns närmast dig kan du ta reda på genom att besöka Svenska Ridsportförbundet. De har runt 1000 anslutna ridklubbar runt hela landet, och kan hjälpa dig att komma igång. Hästar och andra djur har dessutom visat sig ha en bra inverkan på vår psykiska hälsa. Trots det finns inte ridning med som ett alternativ för friskvårdsbidrag. Visst är det konstigt?

 

Träning och kost
Vare sig du tränar på gym, simmar, springer eller rider är det viktigt att tänka på kosten. Har du till exempel inte tränat regelbundet på ett tag kan det hända att du måste tänka om gällande din mat när du börjar träna. Hur du ska ställa om den beror givetvis på vilka mål du har med träningen. En grundregel kan vara att äta regelbundet – att träna på tom mage är inte bra, och att träna direkt efter att du har ätit kan ge dig håll. Planera dina måltider utifrån din träning för att vara säker på att undvika problem. Kom också ihåg att fylla på lite extra med fibrer, bra fetter och protein så får du ut mer av din träning. Är du ovan vid regelbunden matlagning och att laga mat med bra ingredienser kan du få många bra tips på matklubben.nu. Där kan du effektivisera dina sökningar genom att ange vilka ingredienser och typer av måltider du vill laga.