Berömda svenska ryttare

Känner du till några svenska professionella ryttare som har deltagit i internationella tävlingar? Det finns en rad duktiga ryttare i Sverige som har tagit sig långt i såväl EM och VM som OS. Louise Nathhorst har exempelvis tagit bronsmedaljer, såväl i lag som individuellt i OS, VM och EM på sitt område dressyr. Paula Törnqvist har tagit både brons- och silvermedaljer i EM och VM inom området fälttävlan. När man pratar om svenska ryttare är det dock i första hand två andra namn som de flesta tänker på, nämligen Malin Baryard och Helena Lundbäck. Nedan kan du läsa mer om dem och deras meriter i stora tävlingar.Malin Baryard-Johnsson in Jan 2014

 

Malin Baryard
Malin Baryard-Johnson är en av Sveriges mest kända och tillika bästa hoppryttare. Hon är född i Söderköping 1975 och tävlar för Linköpings fältrittklubb. Du har säkert hört talas om henne, då hon har haft stora framgångar såväl i Sverige som internationellt. Sitt första SM-guld (i Ponny-EM) vann hon redan 1989 och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Hon har vunnit medaljer i världscuper, kommit femma i EM och med sitt lag tagit OS-silver i Aten 2004. De största framgångarna har hon haft med hästen Butterfly Flip. Tillsammans kvalade de in till förstaplatsen på världsrankningen år 2003. Baryards karriär inom hästhoppning är med andra ord minst sagt en framgångssaga. Utöver hästsportskarriären har hon dessutom varit programledare för ett hästprogram i SVT, varit domare i ”Vi i femman” och släppt en musiksingel. I somras spelade hon även in en podd i samband med tävlingar i Falsterbo med maken Henrik Johnson.

 

Helena Lundbäck
En annan framgångssaga inom svensk ridning står Helena Lundbäck för. Det finns likheter mellan henne och Malin Baryard. Båda tävlar de i hästhoppning, kommer från Östergötland (Helena Lundbäck kommer från Norrköping) och de är dessutom nästan jämngamla. År 2002 gick Helena Lundbäck till VM-final där hon slutade på andraplats. Hon är därmed den enda svensken som har gått så långt i ett VM. Andra meriter inkluderar EM-guld 1997, EM-silver 2001 samt guld- och silvermedaljer i SM. Helena Lundbäck har förutom hästhoppningen varit med i TV4:s ”Let’s Dance”. Tidigare i år blev hon och den italienska ryttaren Roberto Cristofoletti stolta föräldrar till en dotter.