Förvaring av hö och foder kräver mycket utrymme. Förvaringen bör vara torr och mörk. De flesta fodersorter är väldigt känsliga för fukt. Om de utsätts för fukt kommer det snabbt att mögla och djuren som ska äta det blir sjuka. Hö bör förvaras torrt med luft mellan balarna så att fukten inte kan stanna inne mellan dem. Det är också viktigt att höet redan när det blir slaget ute på åkern torkar ordentligt innan det pressas till balar. Om det inte kan torka ordentligt är det bättre att pressa det till hösilage balar med plast runt om. Kraftfoder förvaras bäst i en försluten förpackning. Ett bra sätt att förvara det är i plastlådor. Det är känsligt för fukt och möss äter gärna upp det om de kan komma åt det.
Foder är ett tungt arbete
Förvaring av foder och att flytta det är ett tungt arbete. Precis som på alla andra arbetsplatser gäller det att hitta bra hjälpmedel. Undvik förslitningsskador, pallgafflar gör det enkelt att flytta tunga lass i stallet. För arbetet utomhus används för det mesta en traktor men för inomhusbruk är det bättre att använda pallgafflar. Pallgafflarna kan användas både för att förflytta hö samt förflyttningen av kraftfodret. En höbal väger mellan 10 till 20 kg och en kraftfodersäck väger mellan 15 och 25 kg. Tänk igenom hur du vill förflytta och arbeta med ditt hö.
När skörden blir dålig
Höskörden blir ofta väldigt bra men vissa år blir den dålig. För att kunna få en bra skörd krävs det rätt mängd av sol och regn. Regn får tror inte komma när det ska slås. Även om möjligheten finns att plasta balarna krävs en viss torrsubstans för att det ska kunna användas som foder. Riktigt dåliga år kan det vara så illa att djur slaktas på grund av foderbrist. I Sverige är det inte så vanligt, men det händer.