Jobba på stall

Jobba med hästar och dess skötsel
Veterinarian examining horse leg tendons.

Drömjobbet för många är att jobba i ett stall och att få umgås med hästar. Konkurrensen om de jobb som finns är hård trots att jobbet är både tungt och ibland stressigt. Dessutom finns det många unga som gärna jobbar gratis med att mocka och utfodra bara för att få vara nära favoritdjuren. Att skaffa praktik och erfarenhet av genom att jobba i ett stall är en bra början för dig som vill arbeta inom stuteri, ridskola eller på hästgård i framtiden. Känner du att detta är något du vill fortsätta med finns det idag en hel del utbildningar med olika inriktningar.

Ett tungt jobb

Att mocka är den arbetsuppgift i stallet som är tyngst och tar längst tid. Utfodringen är också ett moment som är tidskrävande. Genom att använda bra redskap och att stå och flytta dig själv rätt blir arbetet lättare och du skyddar dig själv mot arbetsskador. Visst kan man fråga sig hur detta kan vara Ett drömjobb för många ungdomar. Det är en hård skola men för dig som älskar hästar kan det vara inledningen till att så småningom kanske bli travtränare, hippolog eller varför inte ridlärare. Vanligtvis krävs det att du har erfarenhet för att komma ifråga för ett ledigt jobb.

Jobba utomlands med hästar

Många drömmer även om utlandsjobb på en hästgård eller stuteri. Det finns jobb att få men de är inte många och även här är konkurrensen om de lediga jobben stor. Du ska ha erfarenhet av både stallskötsel och ridning. Ändå är det inte säkert att du får börja med att rida utan det är det tunga arbetet i stallet man börjar med. Det gäller att ha skinn på näsan och inte låta sig utnyttjas, men ändå ha tålamod och göra de sysslor man har kommit överens om. Se till att ni har klargjort vilka arbetsuppgifter som gäller för dig innan du bestämmer dig för ett jobb.