Hästens utrustning för ridturen

När man ska ut och rida är det viktigt att hästen har korrekt utrustning. I den här artikeln tar vi upp några av de viktigaste sakerna man som ryttare bör kontrollera.

Varför ska hästen ha rätt utrustning?

Hästen måste ha rätt utrustning för att den ska trivas under ridturen. Om en sadel eller liknande sitter fel kan hästen börja sparka eller få sår av ridningen. Viss utrustning används också för att hästen ska skyddas mot till exempel hinder eller annat som används under träning och tävling. För att det här ska fungera optimalt måste utrustningen vara av rätt storlek.

Sadel och träns

När man ska ut på en ridtur är troligen en sadel och ett träns den första utrustningen man tänker på och här hos Hestbolaget.se finns det en hel del att välja mellan. Sadlar och träns finns i alla möjliga storlekar och modeller och det är viktigt att se till att de sitter bra. Det finns också utrustning som passar olika bra för olika ridstilar. Om man ska ut och rida i skogen går det vanligen bra med vilken sadel och vilket träns som helst så länge hästen trivs med det, men om man ska hoppa krävs det att sadeln ger stöd och inte stör hästen i rörelsen över hindret.

Benskydd

Om hästen inte går helt rätt eller om man ska skydda dess ben mot slag eller liknande kan det behövas benskydd. Även dessa finns i flera olika modeller och de skyddar på olika sätt beroende på vilken sorts skydd man väljer. Det kan vara klokt att lära sig lite mer om det här om man har en häst som ofta får sår eller skav på benen. Om skydden inte sitter helt rätt kan det nämligen vara så att de skaver upp svårläkta sår bara en kort stund in på ridturen.

Vojlock eller schabrak

En vojlock eller ett schabrak läggs under sadeln för att hästen inte ska få något skav när sadeln rör sig under ridningen. I dag är det allra vanligast att använda sig av schabrak och det är viktigt att man ser till att de hålls rena. Grus eller stenar som fastnat under kan skava och orsaka en hel del obehag.

Annan utrustning

Ibland kan det också behövas en del annan utrustning när man ska ut och rida. Det kan till exempel vara så att hästens sadel glider framåt, och då kan det behövas en svanskappa som håller den på plats. Om man ska hoppa kan det istället behövas en förbygel om sadeln glider bakåt. Om hästen är känslig kan det också vara bra att ha öronproppar eller liknande i öronen på den. På så sätt blir den inte lika störd av olika ljud.