Spara pengar med foderhäck

Alla som någon gång har utfodrat en häst med grovfoder vet att det ofta är mycket som går till spillo av den dagliga givan, oavsett om det är hö, ensilage eller hösilage som man utfodrar med.

Inne i boxen trampar hästen lätt runt sitt grovfoder, så att det blandas med ströet. Det blir då svårare för hästen att sortera ut fodret för att inte också få med sig strö, samtidigt som det finns risk att hästen utför sina behov på sitt grovfoder och därmed blir det inte ätbart. Det är mycket av den dagliga givan som varje dag mockas ut och slängs för att det inte längre är fräscht och aptitligt.

Även utomhus i hagen finns denna typ av problem. Givan med grovfoder trampas runt i leran i hagen så att hästen inte längre kommer åt den. Det regnar på det och blir inte längre lika gott och näringsrikt. Vissa hästar bäddar med det och använder det som en härlig plats att vila på och andra använder det som toalett. Det blir svårt att hålla fodret fräscht och det är mycket som får slängas helt i onödan.

Lösningen på detta problem är att införskaffa en Foderhäck som hjälper till att hålla fodret fräscht längre och därmed minska svinnet. Med en foderhäck sparar man både pengar när man inte behöver slänga lika mycket grovfoder, samtidigt som man får större koll på hur mycket hästen faktiskt äter av givan och kan se till att den får i sig det den behöver.

Det finns olika typer av foderhäckar och man får se över vad man har för behov för att hitta en som passar. Utomhus kan man välja mellan att ha en foderhäck direkt på marken, som bara är en kant som håller fodret på plats, en som är högre och förhindrar att hästen ställer sig i den, med eller utan tak. Alternativt finns det också foderhäckar som är uppställda på ben för att få upp fodret från marken. Även storlekarna varierar och man får se över sitt behov av hur många hästar som ska dela på en foderhäck för att hitta en lämplig storlek.

Det finns också foderhäck för inomhusbruk som lämpar sig att sättas upp inne i hästens box eller spilta. Även de har olika storlekar och utföranden och där bör man anpassa utifrån hästens storlek samt vad som får plats inne i boxen. Det finns raka foderhäckar som sätts upp på väggen och det finns sådana som man sätter upp i hörn och som är placerade längre ner för att hästen ska få en mer naturlig betande hållning. Alla foderhäckar, både för inomhus- och för utomhusbruk, är tillverkade i tåligt material som ska stå emot bett, sparkar, väder och vind.