Om du har gått på en ridskola har du säkert fått testa på olika sorters ridning och vet då att det finns många olika stilar och grenar. På amatörnivå är det roligt att få testa på de olika grenarna, men ju högre upp du kommer i ambitionsnivå desto viktigare blir det att välja en gren du vill satsa på. Övergripande kan man säga att det finns två olika ridstilar; Engelsk ridning (även kallad klassisk ridning) och Westernridning. Dessa har i sin tur flera olika underkategorier.
Engelsk ridning
Engelsk ridning är den vanligaste formen av ridning idag och kan även kallas för klassisk skolridning. Namnet engelsk ridning kommer från att det var i Europa, framförallt England, som denna typ av ridning utvecklades. Det finns många grenar av engelsk ridning. Några av de vanligaste som du säkert har hört talas om är hoppning, dressyr, galopp, trav och fälttävlan. Inom hinder kan du välja mellan olika sorters banor och såklart olika sorters hinder. Alla hästsporter och ridstilar kräver ett bra samspel mellan häst och ryttare, men är det någon gång det är extra viktigt så är det inom dressyr. Under en dressyrtävling bedöms samspelet mellan häst och ryttare vad gäller till exempel hållning, gångarter och olika rörelser hos hästen. Galoppsporten handlar om att komma först i mål. Hästen styrs av en så kallad jockey och springer på en bana. Trav fungerar på ett liknande sätt, men skillnaden är att ryttaren, här kallad för kusk, sitter i en sulky bakom hästen. Givetvis får inte hästen galoppera inom denna gren. Fälttävlan är en blandning mellan olika ridstilar. Dressyr, banhoppning och fältritt ingår alla i denna tävlingsform.
Westernridning
Du har säkert sett westernridning i olika vilda västern-filmer? Då har du kanske också någorlunda koll på hur den sortens ridning brukar se ut? Grunden till westernridningen kommer från de amerikanska cowboysen på 1700- och 1800-talet. Tekniken innebär att häst och ryttare samverkar på ett avslappnat sätt. Till skillnad från många grenar inom engelsk ridning låter man hästen styra det mesta inom westernridning. Ryttaren använder främst sin tyngd för att kunna styra hästen. Även inom westernridning finns det många olika grenar; på ett övergripande plan kan man dela in dem i boskapsgrenar, ridgrenar och tidsgrenar. Westernridning är inte lika vanligt som engelsk ridning i Europa, utan är framförallt stort i USA.