Bra belysning är viktigt på många platser, inte minst i stallet och vid ridning. Om det inte finns rätt belysning blir det svårt att se vad man gör och det kan rent av uppstå farliga situationer. Men hur ordnar man bra belysning vid ridning och andra stallsysslor?
Belysning i stallet
I stallet tar man hand om hästen, och hästen bor där. Det är viktigt att man tänker på det när man ordnar med lampor och ljus. Vid vård måste man se vad man gör och det är extra viktigt när man till exempel ska behandla sår. När en veterinär eller hovslagare kommer ut till stallet kräver de i regel att belysningen är bra för att de ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt. I ett stall förekommer dock en hel del hö, spån och andra lättantändliga material. Det är därför viktigt att tänka på elsäkerhet när man kopplar in och sätter upp lampor. Använd lampor som inte blir varma och anlita en kunnig elektriker om du känner dig det minsta osäker.
Lampor vid ridning
När du är ute och rider är det viktigt att du både ser och syns. Om du ska rida längs trafikerade vägar måste du följa alla de trafikregler som gäller eftersom hästen räknas som ett fordon i trafiken. Du bör till exempel ha lampor på dina stigbyglar som visar vitt ljus framåt och rött bakåt. Hästen och du ska också vara försedda med reflexer om ni är ute efter mörkrets inbrott.
Rider du i skogen eller kanske på en ridbana är reflexer bra att ha, men det kan också vara bra att ha en riktigt bra pannlampa så att du ser var du rider. Med hjälp av lampan kan du också se rötter, stenar och annat som hästen kan snubbla på. Ta gärna med en pannlampa även om du planerar att vara tillbaka i stallet innan det blir mörkt. Ibland händer oförutsedda saker som gör att ritten blir längre än man tänkt sig.
Ljus i ridhuset
Ridhus är stora och de kan vara ganska svåra att belysa på ett bra sätt. När det gäller till exempel fotografering av ekipage i ett ridhus kan det ofta klagas på att belysningen är för dålig. Det är dock viktigt att se till att belysningen inte bländar ryttare eller hästar, och lamporna får inte kunna ramla ner.
Vänja hästen
När det gäller belysning är det viktigt att man vänjer sin häst vid det nya. En pannlampa som plötsligt tänds uppe på hästens rygg kan skrämma djuret rejält. Lampan kastar skuggor och ger en ljuskägla som hästen kanske inte är helt van vid. När det gäller belysning i stallet ska den sitta så att hästarna inte kan komma åt den, och den ska gärna kunna släckas eller dimmas ner på natten så att hästarna inte behöver ha dagsljus dygnet runt.