Det finns hästsporter av många olika slag. Många av dem utövas över hela världen medan andra är mer lokala. Det är den nionde största sporten i Sverige och över en halv miljon svenskar är involverade i någon form, antingen på fritiden eller som aktiva inom hästsport och tävling. Vad många inte vet är att hästar också används inom handikappidrotten och det finns flera tusen ryttare med någon form av funktionsnedsättning.
Working equitation
Hästsporten är alltså stor och den växer snabbt. Den del av ridsporten som växer allra snabbast kallas för working equitation. Det är en form av allroundgren där samspelet mellan ryttare och häst är det som bedöms i första hand. Det innehåller en dressyrdel och en teknikdel, där varje del har sina utvalda moment som ska genomföras i så bra samspel som möjligt. Det finns också ett fartmoment där det helt enkelt gäller att ta sig igenom en bana på kortast möjliga tid.
Det går att använda vilka hästar som helst, bara de är följsamma och gillar att samarbeta. Ras, storlek eller hoppförmåga och särskilda gångarter har ingen betydelse här.
Träning och tävling
Hästsport kräver, precis som andra sporter, oftast en god kondition och både ryttare och häst måste förstås vara i god form såväl mentalt som fysiskt. Det kan vara bitvis tungt att hantera och sköta en häst och därför rekommenderas regelbunden fysisk träning för den som vill träna och tävla med hästar. Det kan vara lockande att ägna all fritid åt hästen eller hästarna, men det är alltså viktigt att avsätta tid för egen träning av lämpligt slag.
Träningskläder och träningssport
I stallet är det helt andra kläder som gäller, när du ska träna själv behövs ändamålsenliga träningskläder med bra passform. För kvinnor finns härliga träningstoppar dam som verkligen erbjuder full rörelsefrihet oavsett vilken sorts träning du ägnar dig åt. Yoga, gympass eller workout kanske lockar. Välj då träningstoppar för dam som är anpassade för respektive område så blir det skönast. Och vilken typ av träning ska man då välja som ryttare? Det är nästan omöjligt att säga, det viktiga är att du gillar den, för då blir den av. Det ska vara roligt och inte kännas som något nödvändigt ont som måste klaras av så fort det bara går innan man får gå till stallet.
Hästmänniskor mår bra
Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att umgänge med hästar och ridning ger en positiv effekt på livskvaliteten. Även umgänget med en häst ger effekter på välbefinnandet och ett bättre humör enligt forskarna.